Het woord cardio of cardiotraining kom je veel tegen.  Cardio is een afkorting van cardiovasculair, wat staat voor een training waarbij je hart en bloedvaten aan het werk zet. Het is een vorm van lichaamsbeweging waarbij de hartslag omhoog gaat voor een langere periode. Voorbeelden hiervan zijn hardlopen en fietsen, maar je kunt cardiotraining ook binnen doen zoals op een loopband, crosstrainer of roeiapparaat.

Veel mensen doen aan cardio omdat ze op deze manier vet willen verbranden. Echter vergeten ze hierbij dat je energiebalans voldoende verlaagt moet zijn om überhaupt lichaamsvet te verliezen. Sterker nog. Of je nou je energiebalans verlaagd door cardio of door minder te eten, het netto resultaat is hetzelfde. (Strasser B.a · Spreitzer A.b · Haber P.a)

Cardio is dus zeker geen wondermiddel maar het kan wel bijdragen aan een energie tekort tijdens je dieet. Heb je plezier in cardio training en sluit het aan bij jouw doelstelling. Blijf het dan vooral doen. Is cardio noodzakelijk voor vetverbanding? Nee, absoluut niet.

Strasser B.a · Spreitzer A.b · Haber P.a  (2007, nov 20) Fat Loss Depends on Energy Deficit Only, Independently of the Method for Weight Loss